Art Srbija: Online art galerija

Stranica posvećena materijalnom i duhovnom stvaralaštvu Srbije

Milena Ivković

Rođena u Smed. Palanci, živi i radi u Beogradu. Završila gimnaziju, magistar informacionih tehnologija. Radi kao profesor informatike u Petoj beogradskoj gimnaziji. Aktivno slika više od 25 godina. Kao umetnik gradi svoj prepoznatljiv stil, opirući se konvencionalnom shvatanju umetnosti. Zaštitni znak su bogati, topli koloriti i razigrani potezi sa jasnim odnosima, talasi kreativne energije koji moćno plene.

Izlagala je na više samostalnih izložbi: „Lavirint“, 2015., Nušić Fondacija; „Širenje vaših vidika“, „Božidarac 1947“, 2021., kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. „Raskršće“ u Art-galeriji Gastro bara; međunarodna izložba „Beogradski umetnički salon“ u galeriji Kuće legata 2020., kao predstavnik Srbije…„Umetnost nas spaja“ u galeriji „Nadežda Petrović“, 2023.

Stvara da bi poručila da život treba živeti i spoznati samog sebe.

Kontakt: 0605558359, ivkovic.milena888@gmail.com, Instagram: @milena_ivkovic_

Kolevka duša„, 2021, akril ulje na lesonitu, 80x120cm

Slika koja otkriva unutrašnji svet. Jedinstveno umetničko delo koje će vas odvesti na putovanje u dubine vašeg unutrašnjeg sveta, prenesi suptilnost i lepotu duše na platnu. Prikazuje unutrašnju kolevku gde duše leže, mesto gde se rađaju snovi, ideje i emocije. Odmorite se i dozvolite da vas „Kolevka duša“ usmeri ka otkrivanju sopstvenih dubina u vašem domu, kancelariji ili prostoru za meditaciju.

Kolevka duša“ će stvoriti oazu mira i inspiracije. Njena prisutnost će vas podsetiti na važnost povezanosti sa sopstvenim bićem i podstaći na lični rast i razvoj. Dozvolite da vas inspiriše, umiri i podstakne na putovanje ka otkrivanju suštine sopstvene duše.

Uzdizanje duša„, 2021, akril – ulje na platnu, tehnika kristalizovanja, 120x80cm

Slika koja osvaja srca, koja oživljava mističnu i duhovnu dimenziju. Prikazuje grupu duša koje se uzdižu iz tmine ka svetlosti i prostranstvu. Svaka duša nosi sa sobom jedinstvenu energiju i putovanje ka prosvetljenju. Uzvišene boje i nežni potezi četkice stvaraju atmosferu misterije i transcendencije.

Duboko emotivna, poziva posmatrača da se zagleda u nju i istraži unutrašnji svet duše. Kroz svoje simboličko značenje, slika prenosi poruku o duhovnom razvoju, traganju za istinom i oslobođenju od svakodnevnih tereta. „Uzdizanje duša“ nas podseća na važnost duhovnog puta i podstiče nas da prepoznamo svoju unutrašnju svetlost i potencijal, budi razmišljanja o dubljim pitanjima života i postojanja.

Zaštitnik„, 2019, ulje na platnu, 120x80cm

Slika prikazuje par labudova kao simbol zaštite i bezuslovne ljubavi. Prenosi osećaj zaštite, bezuslovne ljubavi i podrške. Njihova prisutnost na slici stvara osećaj mira i sigurnosti, kao da smo deo njihovog nežnog sveta a istovremeno deo Univerzuma i beskonačnosti.

Slika nas podseća na važnost ljubavi, zajedništva i podrške u našim životima. Labudovi su simbol veze između dvoje ljudi i njihove međusobne podrške, vernosti, zajedništva i zaštite. Oni nas inspirišu da negujemo duboke veze, da cenimo ljubav i podršku u našim životima, da budemo tu jedni za druge sa onima koje volimo. Kroz nju možemo se povezati s idejom da smo deo nežnog sveta međusobne zaštite i ljubavi, te da je ta veza vredna negovanja i čuvanja.

Delfini„, 2019, Enkaustika, 80×120cm

Slika je izrađena je tehnikom enkaustika, što dodaje poseban sloj teksture i dubine ovom delu. Tehnika enkaustika omogućava korišćenje voska obojenog pigmentima koji se nanose na podlogu i zatim zagrevaju, stvarajući slojeve i reljefe. Boje koje se koriste su živopisne i morske, poput nijansi plave, zelene, žute na osnovi bele. Ove boje prenose osećaj fluidnosti i živahnosti okeana, dok slojevi voska stvaraju teksturu koja podseća na talase i pokret vode.

Prikazuje Delfine, poznate po svojoj gracoiznosti i inteligenciji. Slika „Delfini“ prenosi energiju i slobodu koju ovi prelepi morski sisavci donose, prenosi osećaj povezanosti sa prirodom i želju da se uronimo u svet morskog života. Njihov igrački ples prenose osećaj radosti i lepote prirode.

Ujedinjenje 999„, 2015, Miks medija, 51x83cm

Slika „Ujedinjenje 999“ je duboko emotivno delo koje prenosi snažnu poruku o jedinstvu i kolektivnoj snazi. Svaka figura ima svoj jedinstveni oblik i teksturu, stvarajući kontrastne i intrigantne detalje na površini reljefa, doprinose izražajnosti i dinamici scene. Kroz upotrebu dubine i senčenja, reljef stvara iluziju prostora i dodaje dubinu slici.

Ujedinjenje 999“ nosi sa sobom snažnu simboliku. Spajanje figura može predstavljati sjedinjenje različitih ideja, emocija ili entiteta. Može simbolizovati harmoniju, ravnotežu i jedinstvo koje se postiže kroz saradnju i međusobno razumevanje. Boje koje dominiraju slikom su jake, tople i žive, stvarajući osećaj energije i vitalnosti. Linije i oblici se prepliću i preplavljuju, simbolizujući međusobnu interakciju i mešanje individualnosti u kolektivnoj celini.

„Poziva nas da razmislimo o snazi koju stvaramo kada smo ujedinjeni i kada delujemo kao jedinstvena grupa. Ova slika nam predočava da je zajedništvo ključno za prevazilaženje prepreka i ostvarivanje pozitivnih promena u svetu. Ona nas inspiriše da radimo zajedno, da negujemo empatiju, razumevanje i podršku među ljudima. Podstiče da prepoznamo našu univerzalnu povezanost i da gradimo svet u kojem je svako priznat, podržan i voljen.

Ujedinjenje 999“ nas podseća da smo svi deo istog ljudskog roda i da zajedno možemo stvoriti svet u kojem vladaju mir, ljubav i razumevanje, povezani sa celim Univerzumom.

Strukture svemira„, 2023, akril na platnu, kombinovana, 120x80cm

Slika „Strukture svemira“ je delo koje koristi kombinovanu tehniku kako bi prikazalo složene i fascinantne strukture svemira. Na slici se može videti apstraktna vizija svemira, sa mnoštvom složenih oblika, linija i tekstura koje se prepliću i stvaraju jedinstvenu kompoziciju. Boje simbolizuju tajanstvenost i beskrajnost svemira, zlatna dodaje sjaj a bela dubinu slici.

Kombinacija različitih tehnika i tekstura stvara iluziju dubine i prostornosti, što doprinosi osećaju svemirske dimenzije. Slika nas vodi na putovanje kroz tajanstvene dubine svemira, otkrivajući složene strukture i zakonitosti koje leže van naše svakodnevne percepcije. Ona nas inspiriše da se divimo lepoti i složenosti univerzuma i podstiče nas na razmišljanje o našem mestu u svemirskom kontekstu. Osećaj tajanstvenosti, beskrajnosti i čuda svemira, sa složenim sistemom struktura koje nas fasciniraju i nadmašuju našu maštu.

Slika nas poziva da istražimo unutrašnji i spoljašnji svet, da razmišljamo o našem mestu u Univerzumu i o veličini i složenosti svemira. Ona nas podseća da smo deo nečeg mnogo većeg i dubljeg, što nas nadilazi, ali istovremeno nas oplemenjuje i inspiriše.

Ples predaka„, 2020, enkaustika

Slika prikazuje grupu figura u plesnom pokretu, simbolično predstavljajući predke. Tehnika enkaustika omogućava korišćenje voska obojenog pigmentima koji se nanose na podlogu i zatim zagrevaju, stvarajući slojeve i teksturu. Boje koje se koriste su tople i zemljane, sa nijansama zelene, crvene, žute i plave. Ove boje donose osećaj topline i povezanosti sa prirodom, dok slojevi voska stvaraju dodatnu dimenziju i teksturu koja doprinosi bogatstvu slike.

Slika „Ples predaka“ prenosi energiju, pokret i povezanost sa nasleđem i tradicijom. Grupa figura predstavlja zajednicu predaka koji su ujedinjeni kroz ples. Njihovi pokreti izražavaju radost, duhovnost i kontinuitet života. Snažan prikaz povezanosti sa korenima, tradicijom i duhovnom dimenzijom. Ona nas podseća da smo deo lanca života, da je naša prošlost deo nas i da naši preci ostavljaju tragove koji nas oblikuju. Ova slika nas inspiriše da se povežemo sa našim nasleđem i cenimo mudrost i iskustvo naših predaka. Ona nas podstiče da otkrijemo svoj lični ples i da ga izrazimo kroz život, čuvajući i slavivši tradiciju koja nas je oblikovala.

Ona nas poziva da se kroz ples i izražavanje spojimo s dubljim slojevima naše prošlosti i da osetimo snažnu vezu koja nas povezuje sa generacijama koje su došle pre nas, a istovremeno smo svi deo Univerzuma i beskonačnog vremena i prostora.